Páty

hu | en | de
Banner 4

Elérhetőségeink

Polgármesteri Hivatal:

2071 Páty Kossuth utca 83.
2071 Páty Pf. 18.
Tel.: +3623555531
Fax: +3623344540

Ügyfélfogadás:

Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 08.00 - 12.00 
13.00 - 16.00
Péntek: 08.00 - 12.00

Ügyfélszolgálat:

Kossuth Lajos u. 81.
Tel.: +3623555531
 
hétfő: 7.30 - 18.00
kedd: 7.30 - 16.00
Szerda: 7.30 - 16.00
csütörtök: 7.30 - 15.30
péntek: 7.30 - 12.00
(ebédszünet:  12.00-13.00

Községüzemeltetés(PVK):

Tel.: +36308382879
 

 

Önkormányzati Rendészet
07-22 óra között hívható telefonszám:
+36 30 2071 777

Közterület-felügyelet
Hegedüs Gábor
Tel.: +36 30 151 6923
kozteruletfelugyelo@paty.hu

Településőr  

Végh Imre
Tel.: +36 30 306 9852

Mezőőr, mezőrendészet
Tóth Béla
Tel.: +36 30 564 2686

Pátyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Tel.: +36 20 2071 105

Gyepmester

Kincses Imre
Tel.: +36 70 626 7378

Tuncsik József
Tel.: +36 20 972 8231


E-hibabejelentő

Honlap karbantartás

Belépés

BKTV

Új igazgató a Bocskaiban

2020.09.01. 19:26

Informatikus, gyógytestnevelő, hegymászó, mozgásterapeuta Fenyvesi Zsolt a Bocskai István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola új intézményvezetője, akivel Szádváriné Kiss Mária a Pátyi Kurír szerkesztője beszélgetett a tanévkezdés előtt. Az interjúban szó esik gyógytesnevelésről, az együttműködés fontosságáról, műszaki szemléletről, tervekről és a családjáról. Az interjút a szeptemberben megjelenő Pátyi Kurírban is olvashatják. (fotó: Szádvári Ferenc)

 

 Hobbinak indult, aztán hivatása lett a tanítás. „Az iskola minden zegzugát szeretem, szükségem van az iskolai levegőre is” – mondja Fenyvesi Zsolt, a 39 éves testnevelő, fejlesztő, egy innovatív kisvállalkozás tulajdonosa, s a következő tanévtől a pátyi Bocskai iskola igazgatója. A tanévkezdés előtti számtalan teendője mellett Zsolt örömmel vállalta a beszélgetést.


- Tudja, hogy történelmet ír a Bocskaiban? Az iskola alapítása óta egyetlen év kivételével csak Pátyon lakó igazgatója volt az intézménynek, több cikluson keresztül pedig csak női vezető állt az élén.

- No, most megtört a sorozat. Egyébként minden új ember hoz valamennyi változást magával. Természetes, hogy másként gondolkodik férfi és nő, és biztosan más szemlélettel közelít, aki nem a településen lakik, de ez nem hátrány, ez adottság. És Érd nem is a világvége. Ráadásul nem teljesen idegenként érkeztem, hiszen a Pedagógiai Szakszolgálat alkalmazásában, mint utazó gyógytestnevelő már dolgoztam a Bocskai iskolában, heti egy napot tanítottam. Július óta, a szabadságom alatt is járom a szervezeteket, amelyek szoros kapcsolatban vannak az iskolával (a társ intézmények, az egyházközségek, a PSE…), legelőször pedig felvettem a kapcsolatot az önkormányzattal… Mindenhol örömmel fogadnak, és azt tapasztalom, hogy együttműködésre készek a pátyiak. Kicsit utánajártam az iskola és a település múltjának is, hiszen az épületek, a tárgyak történeteket hordoznak. S jó látni, hogy a község megőrzi ezeket: például Iskola utcának hívják, ahol a régi iskola van…

- Említette, hogy Érden lakik, tehát nem messziről jár Pátyra. A szakmai pályáját tekintve honnan érkezett a Bocskaiba?

- A Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Budakeszi Tagintézményénél dolgoztam, gyógytestnevelőként hat évig. Elsősorban mint utazó testnevelő jártam a környező iskolákat. Előtte pedig az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanítottam szintén nyolc évet, testnevelést. És van egy innovatív kisvállalkozásom, amiben mozgásterápiával foglalkozunk, fejlesztő falmászással segítjük például a figyelemzavaros gyerekeket, azokat, akiknek mozgás terápiára van szüksége, de túl unalmas lenne a TSMT, vagy az alapozó terápia, vagy ezek a terápiák mellé kiegészítő sportot keresnek, ahol kiteljesedhet a gyermek személyiségfejlődése.

- Miért pont a falmászás?

- Külföldön sok jó példa van már erre, Magyarországon is több műhely, köztük például Erőss Zsolt felesége, Sterczel Hildának a csapata is alkalmazza. Egyébként a hegymászás, túrázás középiskolás korom óta szerelmem. Végeztem túravezető tanfolyamot, hegymászást oktattam, vezettem csoportokat olyan magashegy-csúcsokra, mint a szlovákiai Triglav vagy az ausztriai Gross Gloclokner. És ipari alpinista képzettségem is van, sőt évekig nyaranta dolgoztam építkezéseken, nagyrendezvényeken. Ipari beruházásokon műszaki munkát, fesztiválokon színpadépítést vállaltunk. Egy budaörsi magán fejlesztőházban is dolgoztam pár évig, és láttam, mennyire sok gyereknek van szüksége mozgásterápiára.

- Ha jól sejtem, akkor nem volt kérdéses érettségi után a pályaválasztása.

- Nem, mert mérnöknek készültem, az első szakmám irányítás-technikus, ipari gépek programozását tanultam, s a Műegyetem egyik kisebb részlegének rendszergazdája voltam, mint informatikus egy évig és még egy évet szintén ilyen munkakörben töltöttem el. Aztán 2002-ben jelentkeztem a Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Karára, s egyszerre jártam ide és a Pécsi Tudományegyetem Főiskolai Kar testnevelő tanár szakára, de az utóbbit csak hobbiból kezdtem el. A hegymászáshoz kapcsolódva csak ezt a szakot találtam a felsőfokon, s azért Pécsett, mert ott volt a legrövidebb a képzési idő. De viszonylag hamar kiderült, hogy együtt nem fog menni, így két év után a Kandót abbahagytam.

- Gazdaságilag nézve, nem túl biztató pálya mellett tette le a voksát. Gondolom, nyomós oka lehetett.

- A gyakorlat, amikor az órán valóságos, élő gyerekekkel találkoztam, az maga volt a csoda – éreztem, tudtam, hogy ezt kell csinálnom. A gyerekek nyelvén egyébként mindig értettem, túrázós, síelős táborokat vezettem, a hittanos táborokban is gyakran rám bíztak kisebbeket… Aztán a Testnevelési Egyetemen is elvégeztem az egyetemi kiegészítőt és még újabb képzésként a gyógytestnevelést. De a mérnöki szemlélet, gondolkodásmód is a mai napig jellemez.

- Ez a vezetésben sem hátrány, amint a műszaki jártasság is nagy előny az épületüzemeltetési feladatoknál.

- Így igaz, és e mellett pedagógusként sokfelé tudok egyszerre figyelni, ami most az iskolán belüli ügyekre koncentrálódik majd jobban, hogy működjön a fűtés, az informatikai rendszer, a szakmai stáb… Az intézmény működtetéséről leader típusú vezetőként gondolkodok: fontosnak tartom lelkesedni és lelkesíteni, bízni a munkatársak tudásában, tapasztalatában, kreativitásában, építeni a közösséget kívül, belül. Mindeközben persze a jogszabályok, a tankerületi rendszer szabta korlátozásokat is figyelembe kell venni. Az adminisztráció nagyon megnövekedett, de az iskolatitkár és a helyettesek segítenek ebben a munkában. A Szakszolgálat munkatársaként sok iskola életébe beleláttam, megfigyelhettem ki hogyan old meg egy-egy problémát, több iskola jó példákkal szolgált és jó kapcsolatot építettem az intézményvezetőkkel. A Szakszolgálat munkatársaként pedig sok-sok igazgatói tanácsülést hallgattam végig…

- A beszélgetésünk során többször telefonált, s láttam a határtalan lelkesedését és lelkesíteni tudását. Feltételezem, hogy határozott elképzelésekkel rendelkezik az intézmény jövőjéről. Öt év múlva milyen iskolát irányítana szívesen Pátyon?

- Azt gondolom, hogy a jövőkép részletei folyamatosan változnak, de a lehetőség most is ott a Bocskaiban, hogy a Zsámbéki-medence kiemelt iskolája legyen. Mert jó helyzetben van, támogató közegben működik. Egy innovatív csapattal pedig könnyen lehet jót tenni!

- Még hiányzik tanerő a csapatból a szeptemberi kezdéshez?

- 33 fős tantestületet vettem át, de pár nap múlva már 35-36 főre emelkedik a létszám, s még hirdetünk állásokat. A háromfős eddigi vezetés pedagógusi munkakörbe megy vissza, két új igazgatóhelyettesem lesz, s még néhány szaktanárt várunk. A gyereklétszámunk 450 fő.-

Milyen további átalakulások várhatók? Az iskola jelenlegi profilját meghatározza a magyar-német két tanítási nyelvű osztály működése, és a lovaskultúra oktatás. Testnevelő szakos igazgatóként tervezi, hogy inkább a sport felé erősíti az iskola jellegét?

- Természetesen, megfordult a fejemben, de a sporttagozathoz sokkal nagyobb infrastrukturális háttér kell, s jelenleg örülök, ha lesz testnevelő tanár az iskolában. Ha azt gondolja valaki, hogy most kifordítom a Bocskait a négy sarkából, olyan változások, esetleges retorziók lesznek, akkor téved, mert a pedagógiai folyamatok nem egy-két évre szólnak, nem véletlen, hogy ötéves igazgatói ciklusokat hirdetnek, hiszen ennyi idő alatt láthatók az eredmények. A lovaskultúra oktatás csak a vírushelyzet miatt maradt el, mert az átmeneti nehézséget tavaly az önkormányzati támogatás megoldotta. Most, szeptemberben újra indul az 5-6. évfolyamon a szokott módon. A munkaközösségi struktúrát azonban szeretném kicsit megváltoztatni, a pedagógiai program esetleges változtatásait pedig a munkaközösség vezetőkkel beszéljük át. A szülői közösség felé is szeretnék nyitni egy új programsorozattal: Pécsi Rita neveléskutató lesz az első vendége az ősztől induló szülők akadémiája projektnek, amelyben gyermekorvos, edző, fejlesztő pedagógus, pszichológus tart majd előadást az „elég csak elég jó szülőnek lenni” mottó jegyében.

- Ön már 2019-ben is pályázott az iskola vezetésére.

- Tavaly még bemutatkozhattam, aminek nagyon örülök, a szülőknek, a pedagógusoknak is. Külső pályázóként jó eredményt értem el, de egy évre még a régi igazgatót bízták meg a vezetéssel. Idén újra kiírták, ismét megpályáztam és elnyertem.

- Zsolt ezek szerint kitartó. Úgy tudom, a hosszútávfutás is végigkísérte az életét, ahhoz szintén kell a kitartás. A vezetés ugyancsak megkívánja a türelmet és kitartást, és más munkarendet követel, mint az alkalmazotti státusz, s az otthoni időbeosztást is befolyásolja. Fiatal családapaként hogyan számol ezzel?

- Három gyermekünk van, 5, 7, 9 évesek a lányok. A feleségem is pedagógus, francia-történelem szakos a budafoki református iskolában. Természetesen, otthon támogatnak a munkámban, ahogy eddig is. Bár nehéz négy nő elvárásának megfelelni. (mondja mosolyogva) Fontos, hogy otthon minden rendben legyen, egy stabil családi háttér mellett lehet nyugodtan elmerülni az új kihívásokban. A baráti körünk is elég sokrétű és kiterjedt Budapesten és itt Érden is. Imádkozó szívvel gondolnak rám. Hiszem, hogy egy jó szándékú, mindenki hasznát kereső, asszertív kommunikáción alapuló vezetéssel egy szervezetben sok-sok problémát meg lehet oldani, illetve a probléma megjelenését ki lehet küszöbölni. Persze, nem kis feladat, de állok elébe.

Szádváriné Kiss Mária

(az interjú a Pátyi Kurír augusztus-szeptemberi számába készült)


Váltás magas kontrasztú változatra

Meghívó rendkívüli testületi ülésre 2020.09.23.


A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 45. §-ában biztosított jogkörömben eljárva

Páty Község Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli ülését2020. szeptember 23-án, szerdán 15:00 óráraösszehívom, az ülésre tisztelettel meghívom.


A testületi ülés helye: Polgármesteri Hivatal tanácsterme (2071 Páty, Kossuth u. 83.).

tovább

Hirdetmények

Környezeti hatásvizsgálati jegyzőkönyv

Páty település és M1 autópálya csomópontja közötti összekötő út - Páty nyugati elkerülő szakasz - létesítésére vonatkozó környezeti hatásvizsgálati eljárás ügyében elkészült jegyzőkönyvet itt olvashatják.

tovább

Széchenyi 2020

Biatorbágyi Egészségház

Az aktuális nyitva tartás és a betegtájékoztatók innen letölthetők. Az Egészségház elérhetősége a következő telefonszámokon lehetséges: 06 23 534-560 / 06 70 697 4101 / 06 70 513 3823


Képviselői vélemények

Buszjárat igényfelmérés

Befejeződött a helyi buszjárat elindításával kapcsolatos lakossági felmérés. Szép számmal érkeztek vissza mind az online, mind a papír alapú kérdőívek. Már most látszik, hogy széles körű igény van a helyi buszközlekedés beindítására.

Mindenkinek köszönjük, aki kitöltötte a kérdőívet és véleményt nyilvánított a témában. A kérdőívek feldolgozása megkezdődött, nemsokára társadalmi megvitatásra bocsájtjuk az eredményeket.
Somogyi Farkas Tamás, alpolgármester

tovább

Hirdetések

M Bernadett
2020. 09. 06.

Pátyon esővíz elvezető árok kézi, vagy gépi kipucolására keresek jelentkezőt. Érdeklődn...

tovább
Erdős Ildikó
2020. 08. 18.

Töltő föld elvihető. 20/4561118

tovább

Legújabb videó

Eseménynaptár

 
 
 
 
H K Sze Cs P Szo V
1
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
2
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
3
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
4
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
5
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
6
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
7
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
8
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
9
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
10
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
11
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
12
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
13
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
14 15 16 17 18 19
 • Lecsó nap és lekvár verseny
 • Kulturális örökség napi épületlátogató hétvége
20
 • Kulturális örökség napi épületlátogató hétvége
21 22 23 24 25
 • Pisztrángok kara - Erdélyi magyar irók irodalmi estje
26 27
28 29 30
 
©2015 Páty önkormányzata